Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

ΠΙΕΡΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!!

 

 


Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Πιερία, το Διαμάντι μιας Παγκόσμιας κληρονομιάς έπεσε θύμα αστοχιών, κακόβουλων ηγετών, και θύμα της μίζας και μιάς κακοδιαχείρισης που είναι μόνιμα παραμελημένη στην βορά όσων την επιβουλεύτηκαν.

 Για να είμαι και απόλυτα ειλικρινείς απέναντί σας, θα ήθελα να σας μεταφέρω την εικόνα της σημερινής κατάστασης. 

Εδώ και 14 χρόνια που είμαι κάτοικος αυτής της πόλης μίλησα, ήρθα σε επαφή και πήρα συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους τοπικούς άρχοντες του Νομού μα και της πόλης μας.

Η κατάσταση στην Πιερία, είναι απολύτως τραγική, συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, μα και του επιχειρηματικού κόσμου, που προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες να λειτουργήσει.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα κομμάτια μας και να μιλήσουμε όλοι όσοι αγαπούμε αυτήν την πόλη και τον Νομό, ή όσοι θα θέλαμε να επιχειρήσουμε σε αυτήν την πόλη.

 Θα ήταν απολύτως άδικο η Πιερία, να λειτουργεί  κάτω από αυτές τις απερίγραπτες συνθήκες.


 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθούν Δελτία Τύπου που θα συντονίζουν τις περαιτέρω ενέργειες που θα αναλάβει το Pieria News για την αναβάθμιση του Νομού και της Πόλης μας.

 Ακης Ρούσσος

Δημοσιογράφος - Ερευνητής

 

 

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!

 

 

Από τη μια το Πάνθεον, η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου στα 2.917μέτρα. Από την άλλη μέτωπο στη θάλασσα, με τις φημισμένες παραλίες της Κατερίνης, του Πλαταμώνα, της Λεπτοκαρυάς κα. Τόπος ορεινός και πεδινός, η Πιερία ενώνει τη Θεσσαλία, με την οποία μοιράζεται την «Κατοικία των Θεών», και τη Μακεδονία.

  Η γη στην Πιερία είναι εύφορη. Οι αγροτικές εργασίες είναι σκληρές, αλλά ο τόπος αυτός αντάμειψε όσους δε φοβήθηκαν τη δουλειά. Τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις στις αγορές όλου του κόσμου. Ο πολιτισμός και η φύση έφεραν ως φυσική συνέπεια τον τουρισμό που έδωσε νέα πνοή στην Πιερία. 

 Αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα,, παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένουν Έλληνες και ξένους εκδρομείς. Για μια ολιγόωρη απόδραση έως πολυήμερες διακοπές. Στην πρωτεύουσα του νομού, την Κατερίνη, η καρδιά χτυπά στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Το ιδανικό σημείο για να πιείτε τον καφέ σας και να σχεδιάσετε που και πως θα μοιράσετε τον χρόνο σας στις ομορφιές της Πιερίας.

 

Στάση 1η: Κατερίνη


 

Αφετηρία του οδοιπορικού στην Πιερία και τις βουνοκορφές του Ολύμπου, η πρωτεύουσα του Νομού που είναι κτισμένη στον κάμπο μεταξύ Πιερίων και Ολύμπου. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία, στο κέντρο της ακτογραμμής του Νομού Πιερίας, με πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων, αμέτρητα μπαρ και νυχτερινή ζωή, που την καθιστούν προσφιλή προορισμό ταξιδιωτών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι παραλίες του Κορινού, της Παραλίας και της Ολυμπιακής ΑκτήςΚατερινόσκαλας), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Απόλαυση και πνεύμονας του κέντρου της Κατερίνης είναι το δημοτικό πάρκο, μία πραγματική όαση που αποτελεί meeting point των κατοίκων, για ένα απολαυστικό περίπατο.

Η Κατερίνη των 4 εποχών θα σας εκπλήξει με τις επιλογές διακοπών που προσφέρει. Από τους πολύβουους δρόμους της, στο χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι. Από το συγκλονιστικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, με τα αγάλματα να ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό, στην τεράστια παραλία του Πλαταμώνα και την Ολυμπιακή Ακτή. Από το φαράγγι του Ενιπέα στα σοκάκια του παλιού Παντελεήμονα και στη Ραψάνη, με τα ονομαστά κόκκινα κρασιά. Από τους μοντέρνους ξενώνες του Ελατοχωρίου στα θέρετρα και τα spa στις ακτές της Πιερίας. Ένας κόσμος γεμάτος αξιοθέατα και εκπλήξεις στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και στη σκιά του Ολύμπου.

Στάση 2η: Λιτόχωρο

 


H πόλη που αγκαλιάζεται από τον όγκο του Ολύμπου, θα αποτελέσει την αφετηρία για πολλά πεζοπορικά μονοπάτια. Από την περιοχή Μύλοι στο Λιτόχωρο ξεκινάει το φαράγγι του Ενιπέα και ακολουθεί το μονοπάτι Ε4, το οποίο καταλήγει στα Πριόνια σε υψόμετρο 1100 μέτρα μετά από περίπου 12 χιλιόμετρα. Tο μονοπάτι είναι πολύ καλό στη χάραξη και η διαδρομή πανέμορφη μέσα από πυκνή βλάστηση δάσους οξιάς και δίπλα από την κοίτη του ποταμού Ενιπέα του οποίου το μονοπάτι διασχίζει πάνω απο 7 ξύλινα γεφύρια. Το Λιτόχωρο φιλοξενεί δύο μεγάλες εκκλησίες, τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Δημήτριο. Πριν φύγετε, κάντε μια στάση στο Ναυτικό Μουσείο. Πολλοί μπορεί να απορήσουν για το λόγο ύπαρξης ενός Ναυτικού Μουσείου στο ορεινό Λιτόχωρο, πλην όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Λιτοχωριανή ναυτιλία ήκμαζε από τον 16ο αιώνα. Τα ιστορικά κειμήλια των ναυτικών σπιτιών του Λιτοχώρου συγκεντρώθηκαν με αγάπη και υπερηφάνεια σε ένα πανέμορφο μουσείο, για να αποτελέσουν παρακαταθήκη των νέων.

Με έδρα και ορμητήριο το Λιτόχωρο, κωμόπολη χτισμένη στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός του υγρού στοιχείου αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Εξάλλου, στα νερά του Ενιπέα, σύμφωνα και πάλι με τη μυθολογία, λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, ενώ το φαράγγι του Ενιπέα υπήρξε ο τόπος όπου οι Μαινάδες κατασπάραξαν τον ήρωα Ορφέα, ποιητή και φημισμένο μουσικό.

Αφετηρία της περιήγησης στο φαράγγι αποτελεί η θέση «Μύλοι», μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 400. Οι φυσιολάτρες ακολουθούν το καλοδιατηρημένο διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο φέρει σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες.

Εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, πυκνή βλάστηση, γραφικές ξύλινες γέφυρες, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που γοητεύει τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών.



Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, και η μονή του Αγίου Διονυσίου (σε ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα φιλοξενούνται κειμήλια της παλαιάς μονής, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και αποτέλεσε επαναστατικό ορμητήριο σε διάφορες περιόδους).

Το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, ύστερα από διαδρομή μήκους 9 χιλιομέτρων (μέτριας δυσκολίας) και διάρκειας 5 περίπου ωρών, καταλήγει στη θέση «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα, σε υψόμετρο 1.100.

Στάση 3η: Λεπτοκαρυά – Πλαταμώνας

Η Λεπτοκαρυά ατενίζει τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και οι εντυπωσιακές κορυφές του Ολύμπου διαγράφονται επιβλητικές. Ο παραλιακός οικισμός έρχεται να «δέσει» αρμονικά, ιστορίες του βουνού και της θάλασσας και να αποτελέσει μια αναζωογονητική στάση στη διαδρομή. Το καλοκαίρι η περιοχή σφύζει από ζωή και τουρισμό, με πλήθος οργανωμένων παραλιών. Το χειμώνα, αξίζει ένας περίπατος στη βοτσαλωτή παραλία. Θα σας χαρίσει ενέργεια και οξυγόνο, καθώς θα περιβάλλεστε από τη μαγεία των βουνών και θα δροσίζεστε από το θαλασσινό αέρα.

Με την απέραντη αμμώδη παραλία η οποία ξεπερνά σε μήκος τα 10 χλμ, είναι εύκολα προσβάσιμη και ιδιαιτέρως φιλόξενη προς τους χιλιάδες επισκέπτες που την τιμούν κάθε χρόνο. Στα περισσότερα σημεία της είναι οργανωμένη και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις που έχει ανάγκη ο παραθεριστής. Ο δρόμος τη διασχίζει σχεδόν σε όλο της το μήκος δίνοντας έτσι την ευκαιρία για εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της. Λίγο πιο βόρεια μπορεί να συναντήσει κανείς την παλιά Λεπτοκαρυά, όπου προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση, περίπατο, ποδηλασία ακόμα και 4Χ4.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα από τους πρόποδες του Ολύμπου θα αποζημιώσει την οποιαδήποτε κούραση καθώς οι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί στους πρόποδες της κατοικίας των Θεών αποτελούν σημεία εξαιρετικής ομορφιάς.




Σε απόσταση αναπνοής, ο Πλαταμώνας, η περιοχή φημίζεται για τις βραβευμένες παραλίες, τις ψαροταβέρνες και τα μπαρ της. Σήμα κατατεθέν του οικισμού το περίφημο κάστρο της μεσο-βυζαντινής περιόδου (10ος αιώνας), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ένα επιβλητικό αξιοθέατο, ένα κάστρο-πόλη, με τείχη ψηλά και έναν καλοδιατηρημένο πύργο. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου (4ου π.Χ. αι.), αλλά αυτά που είναι πιο εντυπωσιακά είναι οι βυζαντινοί ναοί και τα ίχνη της πόλης από τον 10ο αι. και μετά.

Το όνομά «Πλαταμώνας» δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με το λεξικό των Λίντελ-Σκοτ, Πλαταμώνας σημαίνει «πλατύς γιαλός». Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί άλλωστε ένα μέρος που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας. Μια παραλία-κόσμημα για την περιοχή, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, την οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια από το κάστρο. Κατεβαίνοντας κανείς στην αμμουδιά, μπορεί να χαρεί όλες τις ανέσεις που προσφέρει η οργάνωσή της. Ταβέρνες, beach bars, café, θαλάσσια sports συνθέτουν έναν τουριστικό θησαυρό για κάθε γούστο και διάθεση.



Σε υψόμετρο 700 μ., ο παλιός Πλαταμώνας αγναντεύει τον Θερμαϊκό και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Υπέροχα μονοπάτια, ανηφορίζουν και κατηφορίζουν τον οικισμό, με αναπαλαιωμένα αρχοντικά – ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής – και τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Το ξύλο και η πέτρα δένουν αρμονικά σε ένα πανέμορφο οικιστικό σύνολο.

Στάση 4η: Μουσείο & Αρχαιολογικός Χώρος Δίου


Μόλις 8 χλμ. από την Κατερίνη και 12 χλμ. από τον Κόμβο του Λιτοχώρου, ο Δήμος Δίου μας υποδέχεται με ένα ανεπανάληπτο αρχαιολογικό πάρκο, στις υπώρειες του Ολύμπου. Η ιερή πόλη των Μακεδόνων, θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας, αποκαλύφθηκε το 1928 με ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φέροντας στο φως μια οχυρωμένη πόλη με Ιερά – όπως του Διός Υψίστου και της Δήμητρας, Θέρμες, Ωδείο, επαύλεις, στάδιο, δύο θέατρα- ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό, και πλήθος από ευρήματα που φιλοξενούνται στο παρακείμενο Μουσείο. (τηλ. 23510-53206, 53484). Απέναντι από το Μουσείο, το μάτι σας θα πέσει σε δύο δίδυμα κτίσματα σε χρώμα λουλακί. Οι «Ιστορίες Σαφέτη» θα σας μυήσουν στα μυστικά της παράδοσης, μέσα από τα τρία παραδοσιακά εργαστήρια- εκθετήρια: εργαστήριο εδεσμάτων, ηδύποτων, βοτάνων, εργαστήριο μωσαϊκών, ψηφιδωτού και μπρούτζου και εργαστήριο υφαντών και πλεκτών.




Στο Δίον αρχαία ιστορία και φυσική ομορφιά ενώνονται μπροστά σας σε ένα μυθικό σκηνικό: αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, πλακοστρωμένες οδοί, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα λάμπουν μέσα σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, που τον διατρέχουν μικροί χείμαρροι. Στο ιερό της Ίσιδας θα υποκλιθείτε ταπεινά στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας: τα κτήρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση σε ένα τοπίο πλημμυρισμένο από νερό. Σε κοντινή απόσταση θα επισκεφθείτε το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.

Στάση 5η: Όλυμπος